Project Droomschip

Onze eerstejaars hbo Maritieme Techniek studenten kruipen in de huid van een ontwerpteam van een jachtwerf. De opdrachtgever geeft hen carte blanche om een droomjacht te ontwikkelen. Creativiteit de vrije loop laten om tot een geweldig ontwerp te komen, is in dit project zeker mogelijk. Echter moeten de teams bij het ontwerp rekening houden met scheepsbouwkundige, financiële en duurzame aspecten.

Het proces

Een jacht kan alleen gebouwd worden op basis van een goed ontwerp en juiste berekeningen. Onze studenten beginnen dan ook met schrijven van een rapportage en het maken van tekeningen. Natuurlijk moet een jacht blijven drijven, maar ook sterk genoeg zijn om heel te blijven op het water. Naast de constructie is ook de keuze van materiaal erg belangrijk. Om te zorgen dat alles aan boord werkt, is het belangrijk kritisch met een technisch oog naar de wensen van de klant te kijken. Is alles haalbaar, dan is het tijd om daadwerkelijk het scheepsontwerp om te zetten naar een modeljacht van piepschuim dat getoond wordt op de RMU Yacht Show. De gemaakte ontwerpen zijn op 5 november voor klant, pers en publiek onthuld op de eerste RMU Yacht Show 2015. De klant zal ook dan het winnende ontwerp bekend maken.

Spetterende Yachtshow

Op de eerste Yachtshow presenteerden 70 studenten in projectteams met trots veertien ontwerpen aan de klant, docenten en geïnteresseerden in Museum De Delft. Na gesprekken met alle teams besloot de klant twee teams uit te nodigen voor een final-pitch. Beide teams haalden alles uit de kast om de opdracht te bemachtigen.  Het team Estrada da Estrela is nummer 1 geworden. Het ontwerp is gemaakt door Willem van den Broek, Max van der Graaf, Thomas van den Heuvel, Samuel Ogilvie, Rowan Saint en Wouter Vermue.

 

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl