Kapitein / manager binnenvaart (niveau 4) - Rijn- en binnenvaart

Instructeur / aankomend docent Binnenvaart - Training & Consultancy

Je toekomstig beroep

Als kapitein / manager binnenvaart werk je in een omgeving waarin de schepen groter en de ondernemingsvormen complexer worden. Er wordt steeds meer kennis en professionaliteit gevraagd op terreinen die buiten het varen liggen. Goed navigeren blijft een vereiste, maar steeds vaker hebben binnenvaarders behoefte aan management-vaardigheden om ondernemingen met veel personeel te kunnen leiden. De grens tussen wal en schip vervaagt; een kapitein die weet hoe logistiek werkt is beter in staat om de zaken aan boord goed te regelen.

Benieuwd of deze opleiding iets voor jou is? Volg de onderstaande live sessie donderdag van 13.30 tot 15.30 uur in Microsoft Teams. Zorg dat je vijf minuten voor de starttijd ingelogd bent.

Je opleiding en vakkenpakket

De opleiding leidt niet alleen op voor kapitein in de binnenvaart maar ook voor aanverwante walfuncties in de logistieke sector. In het eerste en het derde jaar van je opleiding loop je een half jaar stage op een binnenvaartschip. In het vierde jaar loop je een half jaar stage in een walfunctie. Een deel van je opleiding breng je door aan boord van onze opleidingsschepen. Ook ga je oefenen op de binnenvaartsimulator. Omdat theorie ook een belangrijk onderdeel van je opleiding is krijg je les in Algemene ondernemersvaardigheden, Marifoon, Navigeren en manoeuvreren, Beheer schip, Radar, Financieel management, Scheepswerktuigkundige, Topografie en getijdenleer. Om goed te kunnen communiceren in het buitenland leer je ook Engels en Duits. Na je opleiding kun je op alle binnenvaartschepen varen, maar ben je ook klaar voor diverse walfuncties in de logistieke sector.

Op de website van het SBB kun je meer informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Leuk om te weten

Na afronding van deze opleiding en voldoende vaartijd krijg je niet alleen een groot vaarbewijs A/B, maar ook een vestigingsvergunning om jezelf als zelfstandig ondernemer of kapitein-eigenaar te vestigen. Met dit mbo-diploma heb je ook meteen een radardiploma, een ADN-certificaat en een marifooncertificaat op zak. Daarmee mag je op alle binnenvaartschepen varen. Heb je na het volgen van deze opleiding nog zin om door te leren? Dan kun je voor een hbo-opleiding bijvoorbeeld terecht bij de Rotterdam Mainport Institute.

Open dagen

De voorlichting van het STC mbo college gaat online door! Wanneer het jou uitkomt, kijk je diverse video’s terug. Het is misschien iets anders dan je van ons gewend bent, maar ook online proberen wij jou een zo goed mogelijk beeld te geven van onze school, de opleiding, stage en toekomstig beroep.

Ben je na de online voorlichting nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Heb je aanvullende vragen over de opleiding, neem dan contact op met ons servicecentrum via 010 – 448 64 39.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan op de button hieronder.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande link voor het overzicht van kosten per jaar.

 

Mbo-opleiding Kapitein binnenvaart | STC mbo college Rotterdam

Opleidingsniveau:
mbo niveau 4
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
4 jaar
Start:
7 september 2020
Branche:
Rijn- en binnenvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma
mbo-niveau 3 diploma

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl